Kozár, ZoltánBányai, IstvánSkribanek, Róbert2009-11-272009-11-2720092009-11-27http://hdl.handle.net/2437/90538A diplomamunkám keretében a gyártási paraméterek MDA minőségre gyakorolt hatását vizsgáltam. A reakciókörülmények közül a mólarányok és a hőmérséklet álltak a vizsgálataim középpontjában. A következő eredmények születtek: • Megoldottuk a laboratóriumi kísérletek kivitelezését, a program keretében sikeresen állítottunk elő különböző gyűrűeloszlású és izomer tartalmú MDA-t. • Megállapítottuk a cél eléréséhez szükséges reakciókörülményeket. • Kísérletileg bizonyítottuk, hogy az alacsonyabb sósav/anilin mólarány a számunkra kedvező irányba tolja el az összetett kémiai reakciósort, azaz csökken a kétgyűrűs MDA aránya és növekszik az o-p izomer mennyisége. • Bizonyítottuk, hogy az anilin/formalin mólarány csökkentése magával vonja a kétgyűrűs MDA mennyiségének csökkenését, ugyanakkor kedvezően hat az o-p izomer tartalomra is. • Igazoltuk a hőmérséklet-emelés kedvezőtlen hatását az egyik legfontosabb szennyező −a monometil-MDA− esetén. A rendkívül összetett folyamat komplex tanulmányozására (pl. reakciókinetika feltérképezése) nem állt rendelkezésünkre minden eszköz, ill. nem is volt célunk. A mechanizmus ismeretében számos részfolyamatot értelmezni tudunk, de sok termék még azonosításra vár, ami a beszerezhető standardek hiányában meglehetősen nehéz. Ennek következtében néhány részlépés még nem teljes mértékben ismert számunkra, így csak „találgatásokba bocsátkozhatunk” amikor egy-egy vegyület megjelenését értelmezni próbáljuk.48huMDAizocianát gyártásA gyártás körülményeinek hatása a polimetilén-polifenil-amin minőségéreDEENK Témalista::Kémia::Szerves kémia