Diósi, GerdaJuhászné Tóth, RékaSzabó, Krisztina2025-12-082025-12-082025-10-29https://hdl.handle.net/2437/399556A szakdolgozat célja egy gluténmentes palacsinta fejlesztése, amely csicseriborsó-, zöldbanán- és zabpehelyliszt felhasználásával készül. A kutatás középpontjában a lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó, inzulinrezisztencia-barát termék előállítása állt. A dolgozat során különböző lisztarányokat alkalmazva többféle tésztaváltozat készült. Vizsgáltam a pH-t, sütési veszteséget, színtulajdonságokat, tápértéket és érzékszervi jellemzőket. A fejlesztett minták laboratóriumi és organoleptikus vizsgálatokon estek át, továbbá online kérdőív segítségével fogyasztói visszajelzéseket is gyűjtöttem. A kutatás célja, hogy hozzájáruljon a gluténmentes és egészségtudatos termékek választékának bővítéséhez, valamint új irányokat mutasson a élelmiszer-fejlesztésben.65hugluténmentescsicseriborsólisztzöldbanánlisztzabpehelylisztGluténmentes palacsinta fejlesztése csicseriborsó-, zöldbanán- és zabpehelyliszttel.MezőgazdaságtudományHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.