Czipa, NikolettVarga-Kántor, AndreaSzabó-Kovács, Beáta2020-11-102020-11-102020-10-03http://hdl.handle.net/2437/298256Diplomamunkám során alvást segítő, nyugtató hatású gyógynövényekkel, illetve azok teáival dúsított kenyereket sütöttem, majd megvizsgáltam a gyógynövények, a teák, a gyógynövényes kenyerek és a gyógyteákkal dúsított kenyerek szárazanyag tartalmát, összes polifenol és flavonoid tartalmát, valamint makroelem tartalmát. Végeztem organoleptikus elemzést is, valamint HACCP tervet és veszélyelemzést készítettem. A gyógynövények egyre nagyobb hangsúlyt kapnak napjainkban, ismét kezd visszatérni a régi időkből nagyon jól ismert gyógyfüvekkel való gyógyítás. Az orvosi gyógyszerek hatóanyagai között is számtalan gyógynövény szerepel. Választásom azért esett erre a témára, mert számomra is nagyon fontosak ezek a növények, a családommal együtt rendszeresen fogyasztjuk őket. Kíváncsi voltam, ha kombináljuk egy olyan alap élelmiszerrel, mint a kenyér, akkor milyen élettani hatásai maradnak meg, hogyan változik az antioxidáns és az elem tartalma.54hukenyérgyógynövénypolifenolflavonoidelemtartalomszárazanyag-tartalomHACCPAlvást segítő, nyugtató hatású gyógynövényekkel és teáival dúsított kenyerek vizsgálata és HACCP terveDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány