Takácsné Hájos, MáriaNagy, Veronika2017-11-242017-11-242017-11http://hdl.handle.net/2437/245915Az ökológiai gazdálkodásban alkalmazott szerekkel nem célom bio paradicsomot előállítani, az azonban mindenképpen saját célkitűzésem, hogy megpróbáljam bebizonyítani és népszerűsíteni, hogy vegyszermentes módon is lehet a paradicsom növényvédelméről, ápolásáról gondoskodni. Továbbá bízom benne, hogy a vegyszermentes kontra konvencionális paradicsom összehasonlítása során lényeges különbségek lesznek észrevehetőek mind a beltartalmi paraméterek (íz, cukortartalom, savtartalom stb.), mind pedig a megjelenés, küllem (keménység, piacosság, eltarthatóság, növény állomány állapota) tekintetében. Mindemellett bízom abban is, hogy a növény károsítóit illetve kórokozóit is sikerül visszaszorítani a kísérlet folyamán. A kísérletet fűtetlen fóliasátrakban végeztem friss piaci paradicsom fajták (Buzau 50, Lugas F1, Ökörszív, Tamina) termesztésével, melyek a hajtatásra is alkalmasok. Az egyes fajták tekintetében lényeges különbségekre számítunk, mind gazdasági, morfológiai és minőségi paraméterek tekintetében. A kapott eredmények alapján szeretnénk a legalkalmasabb fajtát kiválasztani, amely a vegyszermentes technológia használatával akár rentábilis is lehet a termesztők számára.43huparadicsomvegyszermentesbiológiai növényvédelemVegyszermentes paradicsom termesztése fűtetlen fólia alattDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány