Diósi, GerdaVas, Boglárka2018-10-242018-10-242018-10-23http://hdl.handle.net/2437/257808Szakdolgozatom témájaként öt különféle lisztből és négyféle szerkezetjavító szerből készült kekszek készítését és vizsgálatát választottam. Elsősorban arra voltam kíváncsi, hogy hogyan hatnak a különböző szerkezetjavítók különböző lisztek esetében, legyen az glutént tartalmazó vagy gluténmentes liszt. Öt liszttel dolgoztam, melyekből három gluténmentes volt. Mivel a gluténmentes lisztekből készült sütemények általában porhanyósabb, porózusabb szerkezetűek, ezért szakdolgozatom egyik célja az volt, hogy megvizsgáljam, hogy ezekből a gluténmentes lisztekből készült kekszek szerkezetén, tulajdonságain lehet-e javítani a különböző dúsítóanyagokkal. Szerkezetjavítóként négy dúsítót használtam: sütőport, szalalkálit, sütőélesztőt, valamint szódabikarbónát. A kekszeket reológiailag vizsgáltam és hallgatótársaimmal kóstoltattam, hogy átfogó véleményt kapjak azok érzékszervi tulajdonságairól.52hukekszszerkezetjavítóklisztekreológiaKülönböző szerkezetjavító anyagok hatékonyságának vizsgálata különböző lisztekből készült kekszek esetébenDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány