Karaffa, Erzsébet MónikaKállai, ÉvaHaja, Melinda2025-06-202025-06-202025https://hdl.handle.net/2437/393906A Listeria monocytogenes az egyik legjelentősebb élelmiszer eredetű patogén baktérium, A morzsolt csemegekukorica tipikusan olyan élelmiszer, amelyben a kórokozó megfelelő körülmények között képes túlélni és szaporodni, ezzel veszélyeztetve a fogyasztók egészségét. Dolgozatom célja az volt, hogy a Kabafrost Kft.-nél feltérképezzem a L. monocytogenes lehetséges szennyeződési pontjait a gyorsfagyaszott csemegekukorica előállítása során, és javaslatokat fogalmazzak meg a kockázatok minimalizálására.51huListeria spp. nemzetségListeria monocytogenesListeria monocytogenes csökkentési lehetőségeiA Listeria monocytogenes gyorsfagyasztott csemegekukoricában való előfordulásának csökkentési lehetőségei a Kabafrost Kft.-nélBiológiai tudományok::MikrobiológiarestrictedHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.