Kovács , MátéCzinege, Szonja2025-12-082025-12-082025-10-29https://hdl.handle.net/2437/399572A dolgozat bemutatja, hogy a lóhús hazánkban kettős megítélés alá esik: miközben gazdasági és exportlehetőségei kedvezőek, a kulturális és érzelmi ellenállás miatt a hazai fogyasztás rendkívül alacsony. A ló a magyar identitás fontos eleme, ezért sokan elutasítják élelmiszerként való felhasználását, holott Európa több országában (pl. Olaszország, Franciaország) a lóhús mindennapi termék. Részletesen ismerteti a hidegvérű lófajták tenyésztési és hústermelő képességét, a húslótenyésztés gazdasági előnyeit, valamint a lóhús táplálkozás-élettani értékeit. A dolgozat kitér a piaci, kulturális és táplálkozási dimenziókra, SWOT-elemzéssel feltárva a magyar lóhústermelés erősségeit, gyengeségeit, lehetőségeit és veszélyeit.50hulóhústermeléslóhúsfogyasztáspecsenyecsikómagyar hidegvérú lókulturális megítélésA lóhústermelés társadalmi, táplálkozás-élettani és gazdasági összefüggéseinek elemzéseAnalysis of the social, nutritional, physiological, and economic aspects of horse meat productionMezőgazdaságtudomány::Tej, hús és más állati termékekHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.