Kovács, Béla RóbertVékony, László2012-10-182012-10-1820122012-10-18http://hdl.handle.net/2437/134797A dolgozatom célja az volt, hogy a Magyarországon megtermelhető körülbelül 15 különböző eredetű és tulajdonságú mézfajtából néhány fajtát megvizsgáljak, és összehasonlítsam ásványi anyag tartalmukat, és ezen belül is az egyes ásványi alkotórészek összetételét, és koncentrációját. Vizsgálataimat akác-, repce-, és napraforgómézeken végeztem el, ICP-OES berendezés segítségével. A felhasznált mézminták mindegyike méhészektől származott, melyeket a 2011-es évben gyűjtöttek be, magyarországi méhlegelőkről. A mintákat különböző megyékből gyűjtöttem össze, így összesen 9 mézminta vizsgálatára volt lehetőségem. Méréseimet a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdaságtudományi Karának Élelmiszertudomány, Minőségbiztosítási és Mikrobiológiai Intézetében végeztem el. Összességében elmondható az, hogy a vizsgált mézfajták közül a legtöbb ásványi anyagot a napraforgómézek tartalmazták, tehát az ásványi anyag pótlásunk szempontjából ez a mézfajta a legideálisabb. A sorrendben következnek a repcemézek, végül a legkisebb mennyiségben az ásványi anyagokat az akácmézek tartalmazzák.39huakácmézrepceméznapraforgómézelemtartalom vizsgálatA hazai mézfajták (akác-, repce-, és napraforgóméz) elemtartalom vizsgálataDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány