Jevcsák, SzintiaRozsos, Kinga Lara2025-04-142025-04-142024https://hdl.handle.net/2437/389147Szakdolgozatom témájának dúsított nyalókák termékfejlesztését választottam, melyet a terméktípus iránti személyes érdeklődésem inspirált. A különleges ízek létrehozásához 4 különböző cukrászpasztát használtam, áfonya, gránátalma, levendula és rózsa ízekben. Fejlesztésem alapötlete megosztó lehet, azonban az organoleptikus bírálatot végzők 95%-a azt válaszolta, hogy van értelme káros élelmiszereket hasznos anyagokkal dúsítani, ezzel validálva a termék koncepcióját. A dolgozatban írok továbbá az ágazat gazdasági helyzetéről, a dúsított élelmiszerekre vonatkozó szabályokról, és az antioxidánsokról is. Részletesen bemutatom a termék készítésének technológiáját, a saját mérések, vizsgálatok eredményeit, melyek C-vitamin tartalom meghatározásra, összes polifenol tartalom és flavonoid tartalom mérésére vonatkoztak, valamint organoleptikus vizsgálatot is végeztem a terméken önkéntesek segítségével.48hunyalókatermékfejlesztésDúsított nyalóka termékfejlesztéseMezőgazdaságtudományHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.