Oláh, JánosFicsór, Lívia2014-11-132014-11-132014-11-12http://hdl.handle.net/2437/200566A dolgozatom során megvizsgálom a citrusféléknél leggyakrabban alkalmazott hatóanyagok megoszlását a húsban és héjban négy különböző műszeres analitikai módszerrel (GC-PFPD, GC-ECD, GC-MS, LC-MS). A déligyümölcsök szürete, szállítása hosszadalmas folyamat ezért érésgátló és felületi gombaölő szerekkel kezelik, hogy jelen esetben, hazánkban is friss, egészséges gyümölcshöz jussunk. A kutatásom kiterjed a mosott héj vizsgálatára, mivel az gyakran felhasználásra kerül ételekben, italokban. A különböző feldolgozású minták vizsgálta során megállapítottam a gyümölcsök különböző részeiben milyen mennyiségben található növényvédőszermaradék. A dolgozatban szerepelnek az alkalmazott műszeres analitikai műszerek rövid leírása, növényvédőszerek csoportosítása, „QuEChERS” típusú mintafeldolgozás rövid összefoglalója illetve kutatásom eredményei.40huCC0 1.0 UniversalGC-MSLC-MSGC-PFPDGC-ECDpeszticidCitrusfélék növényvédőszer vizsgálata GC-ECD, GC-PFPD, GC-MS valamint LC-MS műszerekkelPesticide studies of tropical fruits with GC-ECD, GC-PFPD, GC-MS and LC-MSDEENK Témalista::Kémia::Alkalmazott kémia