Remenyik, JuditSzilágyi, Endre2020-04-272020-04-272020-04-24http://hdl.handle.net/2437/285059Kísérletünk célkitűzése az volt, hogy olyan takarmányadalékanyagot állítsunk elő, amely javítja az állat immunstátuszát. Kutatásunk során a szénhidrát-anyagcserében részt vevő hormonok (glükóz, inzulin, inzulin-szerű növekedési faktor 1 (IGF1), növekedési hormon realising hormonja (GHRH), Ghrelin, Leptin átfogó vizsgálatát tűztük ki célul. Takarmányozási faktorokkal (antocianinok, probiotikumok, karotinoidok, fruktooligomerek) való befolyásolhatóságát kívántuk vizsgálni brojler csirkében. A kísérletben 1250 db ROSS 308 típusú fajtahibridet telepítettünk és 0 napos kortól a 42. napos korig neveltük. A kísérletünk során kettő darab kontrolcsoport és négy darab kísérleti csoportunk volt hármas ismétlésben. A csoportokat külön jelöléssel láttuk el. A kontrolcsoport K0, a belső kontrolt KB, a négy kísérleti csoport K1, K2, K3 és K4 megjelöléssel. A kontrol és minden kísérleti csoport a fejlődésüknek megfelelő 4 fázisú takarmányt (pre-starter, starter, nevelő, befejező), a belső kontrol 500 g/t beta-glucant tartalmazó tápot, a négy kísérleti csoport a 0,5%-ban kapta a különböző adalékanyagokat (antocianinok, probiotikumok, karotinoidok, fruktooligomerek) ad libitum. Mérési eredményeink azt mutatják, hogy a brojler normál glükóz koncentrációja alacsonyabb az intenzív növekedési szakaszban, mint az a tojó állományra illetve a kifejlett egyedekre jellemző. A növekedés és fejlődés során sem változott jelentősen. Az alkalmazott takarmányadalékok sem befolyásolták ezen értékeket. Az alacsony glükóz koncentráció biztosítása a magas inzulin szekréció eredménye. Láthatóan az inzulin elválasztás a brojler növekedése során szignifikánsan változik. Eredményeink alapján megállapítható, hogy az antocianin tartalmú adalékanyagot kapott kísérleti csoportnál szignifikánsan magasabb IGF-1 koncentráció figyelhető meg. A GHRH szintje a 35. napot követően megemelkedik a fejlődési szakaszban. A kezelések közül leginkább az antocianin van hatással a koncentrációra. A ghrelin koncentrációjában a fejlődési szakaszban nincs szignifikáns változás, ellenben az antocianinnak itt is megfigyelhető a hatása. A leptin koncentráció a fejlődés alatt megemelkedik, valamint az általunk etetett adalékanyagok hatással van a koncentráció emelkedésére. A kísérlet során beigazolódni látszik az a feltevésünk, hogy az általunk etetett adalékanyagok hatással vannak a brojler csirke szénhidrát. anyagcseréjére.46hubrojler csirkehormonoktakarmányadalékokA brojler csirke szénhidrát- anyagcseréjét befolyásoló hormonok változása 42 nap alattChanges in hormones affecting carbohydrate metabolism in broiler chickens over 42 daysDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány