Czipa, NikolettPapp-Topa, EmőkeNemet, Dóra Izabella2020-04-272020-04-272020-04http://hdl.handle.net/2437/285055Bioaktívnak nevezik azokat az anyagokat, amelyek biológiai hatásúak, tehát képesek befolyásolni az élő szövetek működését. Ezek az anyagok általában nem működnek táplálékként, azaz a szervezet nem energianyerésre használja fel őket, ennek ellenére az élelmiszerekkel vihető be legnagyobb részük, és elengedhetetlenül fontosak a szervezet működéséhez. Ilyen anyag például minden vitamin, antioxidáns, nyomelem és ásványi anyag, amelyek a friss gyümölcsökben gazdagon előfordulnak. Mivel ezek az anyagok a feldolgozás során lebomolhatnak vagy átalakulhatnak, illetve a téli időszakban nehézkes hozzájutni bizonyos friss gyümölcsökhöz, kíváncsi lettem, hogy a feldolgozott termékek szolgálhatnak-e alternatívaként. A mérések során négy hazai gyümölcs (alma, szilva, őszibarack, áfonya) beltartalmi paramétereit vizsgáltam három formában: frissen, fagyasztva, valamint hőkezeléssel tartósítva. A vizsgálatokat klasszikus, illetve műszeres analitikai módszerekkel végeztem. A vizsgálatok során meghatároztam és összehasonlítottam az antioxidáns vegyületek mennyiségét, mint például a polifenolos vegyületeket, valamint azon belül a flavonoidokat is. Ezen kívül fontosnak tartottam a minták elemtartalmának meghatározását. Végezetül pedig a C-vitamin-tartalmat és az összes savtartalmat is megvizsgáltam, melyek szintén fontosak egészségünkre nézve.55hugyümölcsC-vitaminflavonoidpolifenoltartósításfeldolgozásHazai gyümölcsök beltartalmi paramétereinek vizsgálataDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány