Szurmai, ZoltánKicska, Lívia2011-05-092011-05-092011-05-092011-05-09http://hdl.handle.net/2437/106046A Debreceni Egyetem TTK Biológiai és Ökológiai Intézet Bioorganikus Laboratóriumának kutatói már nagyon sok bakteriális oligoszacharidot előállítottak [23-29]. Az oligoszacharidok immunológiai szempontból haptének, mesterséges antigének előállításához molekulatömegüket növelni kell. A leggyakrabban alkalmazott módszer a neoglikoprotein preparálása. Komplex szintetikus oligoszacharidok esetében csak néhány eljárást használnak. A Laboratórium munkatársai azt a módszert keresik, mely a legegyszerűbb, leghatékonyabb lehet a szintetikus oligoszacharidok antigénné alakítására. Biológus hallgatóként kapcsolódtam be a Bioorganikus Laboratórium munkájába. Szakdolgozatom témája az irodalmi áttekintés, immunológiai és szénhidrátkémiai alapfogalmak tárgyalása. Az oligoszacharidok előállításának vázlatos ismertetése. A neoglikoproteinek preparálásának bemutatása, különös tekintettel a reduktív aminálásra. A laboratóriumban laktózt konjugáltam optimális pH értéken BSA-hoz.18huoligoszacharidokneoglikoproteinekNeoglikokonjugátumok preparálásaDEENK Témalista::Biológiai tudományok::BiokémiaDEENK Témalista::Kémia::Biokémia