Szakály, Márk ZoltánTompa, Krisztina2024-06-182024-06-182024-04-23https://hdl.handle.net/2437/373513Dolgozatom témájának az élelmiszerpazarlás és a fogyasztói tudatosság kapcsolatát választottam. Az élelmiszerpazarlás világméretű probléma, melynek negatív társadalmi valamint környezeti hatása van. A pazarlás mellet a világ lakosságának egy része nem jut elegendő élelmiszerhez. Dolgozatom célja az élelmiszerpazarlás mértékének felmérése, az élelmiszervásárlásra ható tényezők felkutatása, valamint az élelmiszerpazarlás fogyasztói észlelése. Kutatásom célcsoportja a 18. életévét betöltöttek. A kapott eredményeim szerint arra jutottam, hogy a háztartások észlelik, hogy az ellátási láncban a végső fogyasztók a legfőbb élelmiszerpazarlók. Dolgozatomban kitértem a COVID világjárvány hatását az élelmiszervásárlásra valamint az orosz-ukrán háború hatását az élelmiszerárakra. A témaválasztásom hátterében állt, hogy gyermekkoromtól kezdve arra lettem nevelve, hogy ne pazaroljam az élelmiszert. Primer kutatásomhoz online kérdőíves megkérdezés módszerét alkalmaztam.49huélelmiszerpazarlás, fogyasztói magatartás, marketingÉlelmiszerpazarlás és a fogyasztói tudatosság kapcsolataKözgazdaságtudomány::MarketingHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.