Juhászné Tóth, RékaDunai, Dorina Víta2025-06-192025-06-192025https://hdl.handle.net/2437/393509A szakdolgozatom célja egy olyan innovatív piskótadesszert kifejlesztése volt, amely természetes rostforrások – fehér bab, csicseriborsó, útifű maghéj és chia mag – felhasználásával készült, és amely különösen alkalmas lehet az időskorúak, illetve az irritábilis bél szindrómában szenvedők táplálkozásának kiegészítésére. A dolgozat széleskörű szakirodalmi áttekintéssel mutatja be a célcsoportok táplálkozási sajátosságait és a rostfogyasztás jelentőségét, különös tekintettel a funkcionális élelmiszerek fejlesztésére. A termékfejlesztés során négy különböző természetes adalékanyag került vizsgálatra, melyek érzékszervi tulajdonságokra és tápértékre gyakorolt hatását elemeztem. A fogyasztói megítélés felmérése kérdőíves kutatás és organoleptikus vizsgálat keretében történt. Az eredmények alapján a természetes adalékanyagokkal dúsított piskóták kedvező beltartalmi mutatókkal és jó érzékszervi tulajdonságokkal rendelkeztek, így a kifejlesztett termék egészségtudatos alternatívát jelenthet a cukrászipar számára.66hutermékfejlesztéspiskótadesszertélelmi rostoktermészetes rostforrásokTermészetes adalékanyagok hatása a piskótadesszert érzékszervi megítéléséreMezőgazdaságtudományHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.