Czipa, NikolettTóthné Bogárdi, AndreaLengyel, Bálint2016-11-212016-11-212016-10http://hdl.handle.net/2437/232460Diplomadolgozatomban kétféle meggybor, kétféle merlot, kétféle szilvabor, egy feketeribizli bor, egy csipkebogyóbor, egy kökénybor és egy körtebor beltartalmi értékeit vizsgáltam. Méréseim a borok és gyümölcsborok összes fenolos vegyület tartalmára, összes savtartalmára és elemtartalmára terjedtek ki. Ez által célom az volt, hogy a gyümölcsborok népszerűségét és ismertségét növeljem az olvasóközönségben. A vizsgált mintákból arra a következtetésre jutottam, hogy élvezeti értékük mellett, a változatos étrend megfelelő kiegészítői lehetnek, a mértéktartó alkoholfogyasztás figyelembevételével. Kiemelkedő beltartalmi értékekkel jellemezhető a csipkebogyóbor magas antioxidáns hatásának és elemtartalmának köszönhetően. Különleges ízviláguknak köszönhetően remélem hazánkban is megteremtődik a gyümölcsborok fogyasztásának kultúrája is a hagyományos, ismert és elismert szőlőből készült társaik mellett.44huborgyümölcsborfenolelemtartalomsavtartalomcsipkebogyóborKülönböző borok és gyümölcsborok beltartalmi értékeinek összehasonlításaDEENK Témalista::Kémia