Bérczesné Szojka, AnikóPeles, Ferenc ÁrpádPásztor, Cintia2021-11-032021-11-032021-10-22http://hdl.handle.net/2437/324023Az évek előrehaladtával a humán-, és az állategészségügyben egyaránt nagy kihívást jelentenek a különféle antibiotikum ellenálló baktériumok. Ennek hatására egyre több kutatást és vizsgálatot végeznek el az antimikrobás vonású anyagokkal szemben. A dolgozatom témájának fő alkotója a méz volt, melynek az antimikrobás hatásait tanulmányoztuk. Hat különböző méz esetében vizsgáltunk szaporodásgátló hatást. Vizsgáltuk, hogy van-e különbség a Staphylococcus aureus törzsekre (18587, 18588) gyakorlott szaporodás gátló hatásban a tömény, a kétszeresen hígított és az ötszörösen hígított mézek esetén. Választ kaptunk arra is, hogy a különböző mézek gátló hatásai közt van-e különbség Staphylococcus aureus baktériumokkal szemben.47humézantimikrobás hatásszaporodásgátló hatásbeltartalomKülönböző mézfajták antimikrobás hatásának vizsgálataDEENK Témalista::Biológiai tudományok