Peles, Ferenc ÁrpádGrunda, Andrea2015-10-292015-10-292015http://hdl.handle.net/2437/217443Szakdolgozatom témája a nyers sertéshús mikrobiológiai paramétereinek ismertetése. Célom feltárni azt, hogy a vágóhídi higiénia és a gyártási gyakorlat hogyan befolyásolja a sertéshús higiéniai, mikrobiológiai tulajdonságait. Ezek alapján be szeretném mutatni a sertéshús-feldolgozás technológiáját higiéniai oldalról megközelítve. Mindezekhez a Borkesz-Hús vágóhíd 2014. évben (januártól októberig) vett mintáinak eredményeit szeretném ismertetni, kiértékelni. A sertés testfélről vett mintákból a mikrobaszámot, a Salmonella jelenlétét, valamint az enterobaktérium számot határozzák meg. Ismertetném továbbá a környezeti higiéniai eredményeket, melyek a mikrobaszámra és a Salmonella előfordulásra terjednek ki. Végül ki szeretnék térni arra is, hogy megfelelő-e az általam vizsgált üzem működése élelmiszer-higiéniai szempontból.47husertéshúsélelmiszer-higiéniamikrobiológiaélelmiszer-biztonságA sertéshús higiéniai és mikrobiológiai jellemzőinek bemutatása a Borkesz-Hús közreműködésévelmikrobiológia