Peles, FerencTakács, Andrea2012-11-192012-11-1920122012-11-19http://hdl.handle.net/2437/151352Az elmúlt évtizedekben kiemelkedően nagy szerepet kapott a minőségbiztosítás. Dolgozatom célja a sör stabilitásának, illetve romlásának bemutatása a sörgyártás műveleti lépésein keresztül. Azokat a baktériumokat, melyek a sör zavarosságáért és érzékszervi változásaiért felelősek sörkárosító baktériumoknak nevezzük. Ezen mikroorganizmusok a termék minőségét rontják, és nem utolsó sorban az iparág nyereségességét is negatívan befolyásolják. Ezen szennyeződések potenciális forrásai lehetnek az alapanyagok, a sörfőző berendezések (edények, csővezetékek), sörfőző környezet higiéniai állapota.Épp ezért tartom fontosnak az alapanyagok, a sörgyár környezetének állandó higiéniájának fenntartását, a berendezések rendszeres karbantartását, tisztítása (CIP).49husörminőségsörkárosítóbaktériumalkoholSörkárosítók hatása a sörminőségéreDEENK Témalista::Biológiai tudományok::Mikrobiológiarestricted