Alexa, LorándBala, Karolina2022-05-092022-05-092022-04-27http://hdl.handle.net/2437/332755Dolgozatom célja a Saccharomyces cerevisiae, azaz a sörélesztő mellett más élesztőfajok alkalmazása azonos, felsőerjesztésű sör receptúra használatával. Ezek a törzsek a Schizosaccharomyces pombe var. malidevorans és a Saccharomyces bayanus, melyek az alkoholos erjedés során keletkezett anyagcseretermékeikkel eltérően befolyásolhatják a sör ízkarakterét, aromáját, illetve egyéb minőségi paramétereit a hagyományos sörélesztőhöz viszonyítva. Dolgozatomban az alkalmazott élesztőfajok által leerjesztett sört vizsgálom különböző paraméterek alapján, mint például keserűség, savtartalom, habtartósság, pH, színintenzitás és aromaprofil. Továbbá választ kapunk arra, hogy a különböző élesztők által hogyan változik a végtermék ásványianyag-tartalma, valamint a bennük található antioxidáns hatású vegyületek mennyisége, melynek ismerete elengedhetetlen az egészségmegőrzés szempontjából. Végezetül a termékek érzékszervi vizsgálatát is elvégeztük.49 oldalhuélesztőSchizosaccharomyces pombesörgyártássörfőzéskeserűsav tartalomszínintenzitásA Schizosaccharomyces pombe var. malidevorans élesztő használata a házi sörgyártásbanDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány::Mezőgazdasági mikrobiológia