Peles, Ferenc ÁrpádVeres, Viktória2019-04-232019-04-232019-04-23http://hdl.handle.net/2437/265810A tej és a belőle gyártott termékek nélkülözhetetlen szerepet töltenek be az egészséges táplálkozásban. Nem csak az emberek, hanem az állatok és a baktériumok számára is ideális tápanyagforrás. Hazánk tej és tejtermék fogyasztásának színvonala sajnos még messze elmarad az Európai Uniós normáktól. Csak kifogástalan minőségű nyers tejből lehet kifogástalan terméket előállítani. Korábbi tanulmányaim során a Hajdú-Bihar megyei települések (Berettyóújfalu, Biharkeresztes, Debrecen és Hajdúböszörmény) közterületein található önkiszolgáló tejautomatából származó nyers tej minták mikrobiológiai állapotát elemeztem. Mikrobiológiai vizsgálataim során az egyik célom a nyers tej Staphylococcus aureus szennyezettségének meghatározása volt. Diplomadolgozatomban meghatároztam a korábban vizsgált tejmintákból származó S. aureus törzsek antibiotikum érzékenységét, tellurit redukáló képességét, lecitináz aktivitását és hemolizin termelő képességét.46hunyers tejantibiotikumtejautomataStaphylococcus aureusTejautomatákból származó hőkezeletlen tejmintákból izolált Staphylococcus aureus törzsek karakterisztikájaDEENK Témalista::Biológiai tudományok::Mikrobiológia