Bíró, VivienNagy, Boglárka Tímea2025-06-262025-06-262024https://hdl.handle.net/2437/394639A kapszaicin bioaktív vegyület, a Capsicum fajok által előállított, bizonyítottan antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkező anyag. Az erőspaprika csípősségéért felelős, melynek fogyasztása égő érzettel társul a kapszaicin-receptor működésének köszönhetően. Az alkaloid kinyerése történhet a növényből extrahálással, de vegyi szintézise és enzimatikus előállítása is tárgyalt. Antimikrobiális hatása mikroba-függő, eltérő a minimális inhibíciós koncentrációjuk és a gátlás formája is. Ilyen jellegű felhasználási területei és felhasználási formái is összegyűjtésre kerültek. A téma célja, hogy felhívja a figyelmet az antimikrobiális szerek fejlesztésére, egy természetes eredetű alternatíva segítségével.37hukapszaicinantimikrobiálisA kapszaicin antimikrobiális potenciálja és felhasználási lehetőségeiBiológiai tudományok::MikrobiológiaBiológiai tudományok::BiotechnológiaHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.