Sipos, PéterNagy, Róbert2019-11-062019-11-062019-10http://hdl.handle.net/2437/275785Napjainkban az allergiák és különböző intoleranciák korát éljük. Egyre többen szenvednek szerte a világon valamilyen túlzott immunválaszt kiváltó betegségben, amelyek között számos emésztő szervrendszeri betegséget is találhatunk, ez pedig a népesség étkezési, fogyasztási szokásaira is jelentősen kihat. Az egyik legismertebb és leggyakoribb, az emésztő szervrendszerhez fűződő, élelmiszer által kiváltott megbetegedés a lisztérzékenység, pontosabb nevén a cöliákia. Az élelmiszeriparnak kötelessége új, számukra is fogyasztható és élvezhető termékek kifejlesztése, előállítása. Ehhez olyan alapanyagokat kell használnunk, amely beilleszthető a cöliákiás betegek diétájába. Jelenleg a legtöbb gluténmentes élelmiszer kukorica alapú, de ugyancsak gluténmentes gabonánk a cirok is, melynek élelmiszer ipari felhasználása jelenleg még nem elterjedt, leginkább takarmányozási célra használják fel, holott számos tudományos irodalomban kimutatták, hogy ásványi anyag összetétele és fehérjetartalma előnyösebb, mint a kukoricáé.43hugluténmenteskenyércirok lisztkukorica lisztkeményítőHőkezelések hatása cirok és kukorica őrlemények technológiai tulajdonságairaDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány