Ungai, Diána KingaSzilágyi, AnettErdélyi, Evelin2024-01-082024-01-082023-10-24https://hdl.handle.net/2437/364577Alapvető élelmiszerforrásunk a kenyér, mely széles választéka megtalálható már a legkisebb boltok polcain is. A választék már csak abban is megnyilvánul, hogy rengeteg fajta kenyértípussal találkozhatunk, annak érdekében, hogy a számunkra legmegfelelőbb kerüljön be az étkezésünkbe. Megkülönböztetünk különböző gabonafélékből készült termékeket. Ezért is választottam diplomamunkám vizsgálatához fehér kenyeret, teljes kiőrlésű búzakenyeret, rozskenyeret és különböző maggal dúsított kenyértípusokat. Manapság globális szempontból egye inkább jellemző a penészgombák által termelt mikotoxin- szennyeződés az élelmiszerek és takarmányok körében. Ennek hátterében egyrészt ökológiai tényezők is állnak, mégpedig azzal magyarázva, hogy a penészgomba fajok toxintermeléshez szükséges átlag hőmérséklet megnövekedett az elmúlt évek során. Hazánkban a kenyérgyártás során felhasznált gabonafélék mikotoxinproblémája nagyobb figyelmet igényel. Kenyérgyártás során fokozott figyelmet igényelnek a teljes kiőrlésű és ahhoz hasonló lisztből készült termékek. Diplomamunkám célja, hogy szemléltessem az általam vizsgát különböző gabona őrleményből készült kenyérfélékben előforduló aflatoxin (B1, B2, G1,G2) szennyezettség esetleges előfordulását. Mindemellett vizsgáltam a kenyerek reológiai tulajdonságát, annak függvényében, hogy melyik kenyértípus, milyen gabonaőrleményből készült.52hukenyéraflatoxinmagvakkenyérgyártásállományvizsgálatreológiaKülönböző kenyérfélék reológiai vizsgálata és aflatoxin tartalmának meghatározásaDEENK Témalista::MezőgazdaságtudományHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.