Alexa, LorándSzilágyi , AnettJuhász , Tamás2025-01-062025-01-062024-11-01https://hdl.handle.net/2437/384393A magyarországi átlagfogyasztók többsége a megszokott, világos, alsóerjesztésű sörökhöz ragaszkodik. A kisüzemi sörfőzdéknek nehéz versenyezniük ezzel a fogyasztói preferenciával, mivel az általuk előállított sörök jellemzői – minőség, mennyiség, ár – jelentősen különböznek a tömegtermékekétől. Ennek következtében a kisüzemi sörök célközönsége Magyarországon még nem teljesen alakult ki és ez a helyzet inspirált arra, hogy szakdolgozatom témája egy olyan sör legyen, amely nem található meg minden üzletben, és amelynek már a neve is megosztó. Ez a teás sör, amely Magyarországon alig ismert, és feltehetően külföldön is ritkaságnak számít. Célom az volt, hogy megvizsgáljam, milyen mértékben térnek el ezeknek a söröknek a beltartalmi értékei és minőségi jellemzői a különböző teák hatására. A vizsgálatok kiterjedtek az összes fenolos vegyület-, flavonoid- és keserűsav-tartalom, az összes savasság, a színintenzitás, valamint az ásványianyag-tartalom meghatározására, továbbá az aromaprofil vizsgálatára GC-MS készülékkel.54 oldalhusörvörös sörízesített sörteaminőségvizsgálatKülönböző teákkal ízesített vörös sörök készítése és minőségvizsgálataKémiaMezőgazdaságtudományHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.