Szelesné Árokszállási, AndreaÁgostonné Kökény, Zsuzsanna2019-11-132019-11-132019-11-13http://hdl.handle.net/2437/276102Számos gyermek életének első néhány hónapjában megtapasztalja az ételek okozta kellemetlen tünetek pl.:(haspuffadás, hasigörcsök, esetleg véres, nyákos széklet), mások meg-örökölik (cöliakia) és vannak, akiknél kisgyermekkorban vagy akár felnőtt korban okoznak tüneteket bizonyos ételek. Az ételallergiák számos formáját ismerjük, melyek megkeserítik a fiatalok életét. Diagnosztizálásukat követően megtanulni ezzel a ténnyel együtt élni, nem könnyű. Ezért fordul elő számtalanszor, hogy a kontroll vizsgálatok diétahibát mutatnak ki. A legnépszerűbb ételallergiának számít a tehéntejfehérje allergia, a cöeliakia, laktóz intolerancia, valamint a tojásfehérje és sárgája általi érzékenység. Napjainkban ezek száma évről-évre nő a statisztikák szerint. Táplálék allergiák egy része kinőhető, más részükkel meg kell tanulni egy életen át együtt élni. Ugyanakkor vannak olyan esetek, amikor ezekhez más allergiás megbetegedések is társulnak. Ilyenek például a légúti allergének (poratka, fa-fűfélék, fekete-üröm). De, mi is az az allergia? Miért van az, hogy egyeseknél bizonyos ételek allergiás reakciót váltanak ki, míg másoknál nem? Melyek, azok a betegségek, amik idővel kinőhetők? Szakdolgozatom kidolgozásakor ezekre a kérdésekre is kerestem a választ.44hutáplálékallergiagyermekkorallergiaTáplálékallergia gyermekkorbanDEENK Témalista::Orvostudomány::Belgyógyászat