Stündl, LászlóMárta, Balázs2011-04-292011-04-2920112011-04-29http://hdl.handle.net/2437/105401A különböző halak húsa ráadásul Omega- 3 zsírsavat is tartalmaz, amelynek kedvező élettani hatásai vannak. A barramundi húsa az egyik legjelentősebb Omega- 3 zsírsavat tartalmazó táplálékforrás. Omega- 3 zsírsav tartalma magasabb a legtöbb, piaci kereskedelemben megforduló halfajtáénál. Ennek ténye hatására fordítottam figyelmemet a téma felé, ami dolgozatom alapjául is szolgált, továbbá az, hogy a pontynak- amely hazánk haltenyésztési ágazatának „húzó„ hala- évek óta nem bővül a külföldi és hazai piaca. Az ilyen és hasonló okok hívják fel a figyelmet arra, hogy a jelenlegi piac kínálatát célszerű új fajok tenyésztésbe vonásával bővíteni. Olyan exportképes halfajok tenyésztésének kifejlesztését kell előtérbe helyezni, melyek megállják a helyüket az európai piacokon. Diplomamunkámban a C-vitaminnal, mint takarmány kiegészítővel a barramundi jobb takarmányhasznosítását, növekedési erejének még tökéletesebb kiaknázását, katalizálását, illetve az állomány egyöntetűségére való törekvést céloztam meg. A barramundival végzett vizsgálataimat a Debreceni Egyetem Agrár– és Gazdálkodástudományok Centrumában végeztem, a Halbiológiai laboratóriumában.37huC-vitaminBarramunditakarmánykiegészítőLates calcariferL-aszkorbinsavKülönböző C-vitamin dózisok hatása a Barramundi (Lates calcarifer) termelési paramétereireDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány::Állattenyésztéstan