Szőllősi, LászlóDorka, Nikolett2012-10-162012-10-1620122012-10-16http://hdl.handle.net/2437/134622Dolgozatom általános célkitűzése a szabadtartásos csirkehizlalás költség-és jövedelem viszonyának értékelése a Debreceni Üzemtani Iskola által kidolgozott kalkulációs eljárásokon alapuló tervezési és modellezési rendszer keretében, illetve, hogy a tevékenység során elérhető jövedelmet feltárjam a jelen gazdasági környezetben egy adott vállalkozás példáján keresztül. A célkitűzésemhez a következő hipotézist fogalmaztam meg: A tanyasi csirkehizlalás magasabb önköltséggel jár, mint az ipari brojler-előállítás, de az értékesítési ár tudja ezt finanszírozni, s ez által magasabb jövedelem realizálható. Az általános célkitűzésem megvalósításához konkrét feladatokat rendeltem. Munkám során a szekunder adatgyűjtés mellett primer adatgyűjtést is végeztem, amiben egy szabolcs-szatmár-bereg megyei vállalkozás nyújtott segítséget. Olyan kalkulációs modellt készítettem, aminek segítségével vizsgáltam a szabadtartásos baromfitelep jelenlegi ökonómiai helyzetét. Ezt követően számba vettem a naturális hatékonysági mutatókat, s ennek megfelelően vizsgáltam a tanyasi csirkehizlalás költség- és jövedelemviszonyait. Érzékenységvizsgálat során a realista eset mellett pesszimista és optimista változatok eredményeit is figyelembe vettem. A kapott eredmények és a nagyüzemi brojler hizlalással való összehasonlítás alapján hipotézisem beigazolódott, vagyis a magas önköltséget olyan mértékben tudja finanszírozni az értékesítési ár, hogy magasabb jövedelem realizálható.57huszabadtartásos baromfibiotartásbrojlerköltség-, jövedelemelemzésSzabadtartásos csirke hizlalás ökonómiai elemzése adott vállalkozás példáján keresztülDEENK Témalista::Közgazdaságtudomány::Vállalatgazdaságtan