Peles, FerencNagy, VivienKovács, Ferenc2024-06-122024-06-122024https://hdl.handle.net/2437/372500A sörtörköly élelmiszeripari alapanyagként való felhasználhatósága a vizsgálat eredményeiből úgy látszik teret nyerhet az iparban, mert nem jelent meg a kísérletek során kizáró mikrobafaj, vagy arra utaló karakterisztikus telep az agar lemezeken, a szita analízis eredményeiből pedig igazolódott a darált alapanyag felhasználhatósága. A sörtörköly magas rost- és fehérjetartalmú, részecskeeloszlása alapján felhasználható sör, liszt, tészta, kenyér, édesség, snack és húsipari termékek előállításában. A sörtörköly hozzáadása növelheti a termékek rosttartalmát és javíthatja azok organoleptikus tulajdonságait. A sörtörköly felhasználása csökkentheti a termékek előállítási költségeit és hozzájárulhat a fenntarthatóbb gazdálkodáshoz. A sörtörkölyből nedves frakcionálási eljárással magas rost- és fehérjetartalmú alapanyagot is elő lehet állítani. A nedves törköly nagyságrenddel magasabb élő mikrobaszámmal rendelkezett, de láthattuk, hogy a szárítás hatására csökkent a telepképzésre alkalmas bakteriális biológiai egységek száma, a termék vagy alapanyag hosszabb távú eltarthatósága lehetővé válik a szárítás után, ez új kapukat nyithat a hosszútávú élelmiszeripari felhasználására és alkalmazásának elterjedésére. További kutatásokra van szükség a sörtörköly optimális felhasználásának meghatározásához az élelmiszeriparban. Ezek alapján a sörtörköly hatalmas potenciállal bíró értékes alapanyag lehet az élelmiszeriparban, elsősorban édesipari, sütőipari, snackipari termékek szárított és darált sörtörköly felhasználásával történő előállításában.52husörtörkölyrosttartalomélelmiszeriparA sörtörköly potenciális élelmiszer alapanyagként történő előállításának és felhasználhatóságának vizsgálataMezőgazdaságtudományHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.