Peles, Ferenc ÁrpádNagy, Edina Szandra2011-05-252011-05-2520112011-05-25http://hdl.handle.net/2437/108780Az elmúlt években a különböző csírák fontos tényezőkké váltak a modern és egészséges táplálkozásban tápértékük, és gyógyhatásuk miatt. Rendkívül magas vitamin-, fehérje-, ásványi anyag- és rosttartalommal, valamint rákellenes hatással rendelkeznek. Nem csak egészségesek, változatos ízükkel színesíthetik étrendünket. A csíranövények számos jótékony hatásuk mellett kockázatot is hordozhatnak, hiszen a csírázás körülményei megfelelőek a különböző mikroorganizmusok fejlődéséhez és elszaporodásához. Ezek az élelmiszer romlását okozhatják, és akár az élelmiszer eredetű megbetegedésekért is felelőssé tehetők. E kockázatok csökkentése érdekében kémiai előkezelések szükségesek, hogy már a csíráztatni szánt magokról eltávolítsuk a kórokozókat. Ezeknek a kémiai előkezeléseknek nem csak hatásosaknak, de a fogyasztók egészségére ártalmatlannak kell lenniük. Dolgozatomban különböző kezelések csírák felszínén lévő mikroorganizmusok szaporodására gyakorolt hatásait értékeltem. Értékeltem a Neomagnol- (klorogén) és ezüstkolloid-oldattal történő kezelés hatékonyságát. Általánosságban elmondható, hogy mindkettő hatásos volt a mikrobák számának csökkentése szempontjából. A Neomagnolos kezelésnek nagyobb antimikrobás hatása volt, mint az ezüstkolloidosnak, ami viszont tovább tartott. Érdekes megemlíteni, hogy az ezüstkolloid használatával sikerült szinte teljesen eltüntetni a magokról a kóliformokat, de azok a csírázás során újra elszaporodtak. Összehasonlítva az ezüst-kolloid és a Neomagnol hatásfokát azt mondhatjuk, hogy az összcsíraszámot, élesztő- és penészgomba számot tekintve a Neomagnol, a kóliform számot tekintve viszont az ezüstkolloid hatásosabb. Az eredményeket és leírtakat összefoglalva elmondható, hogy a nemkívánatos folyamatok és a csírafogyasztással kapcsolatos megbetegedések megelőzésére a csíráztatás előtt kémiai előkezelések szükségesek, hogy a mikroorganizmusok számát a lehető legkisebbre csökkentsük. A mikrobiológiai kockázat ellenére a csírák fogyasztása jelentős vitamin-, aminosav-, ásványi anyag- és rost-tartalmuk miatt az étrend kiegészítésének természetes és egészséges módja lehet, fogyasztásukkal nagymértékben hozzájárulhatunk egészségünk megőrzéséhez.49hucsírakezelésAz étkezési csírák jelentősége és mikrobiológiai szennyezettségük csökkentéseDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudományno_restriction