Gyémánt, GyöngyiCzine, Zsanett Katalin2020-11-202020-11-202020-11-17http://hdl.handle.net/2437/298743Földünk népessége fokozatosan növekszik, ezzel párhuzamosan növekszik az élelmiszer iránti szükséglet is, melyet a mezőgazdaságnak kell biztosítania. A termelésben gyakran merülnek fel akadályok, ezek közül a legnagyobb veszélyt a különféle kártevők jelentik. Az évek során a rovarok, bogarak egyre rezisztensebbek lettek a növényvédő szerekre, melyeknek hatékonysága ezáltal csökkent. A kolorádóbogár (Leptinotarsa decemlineata) elleni védekezés különösen nagy kihívást jelent, hiszen ez a rovar kifejezetten invazív, képes alkalmazkodni abiotikus és biotikus stresszhez egyaránt és a változó éghajlathoz. Eddig tanult ismereteim alapján átfogóbb képet szeretnék nyújtani a rovar enzimek biotechnológiai felhasználásáról, ebből kifolyólag választottam ezt a témakört szakdolgozatomnak. Dolgozatom által remélem mindenki számára érdekessé válnak ezek a lehetőségek, ehhez a kolorádóbogáron keresztül ismertetem a rovarok emésztő enzimjeit, mint a kártevők elleni küzdelem célpontjait, különösen kitérve a szénhidrátbontó enzimekre.Munkám során a Leptinotarsa decemlineata α-amiláz enzim szokatlan, szintézisre való felhasználási lehetőségét tanulmányoztam, ami akár később ipari felhasználásra is alkalmas lehet.41huAmiláztranszferázKolorádóbogárEnzimRovar eredetű emésztő enzim transzferáz aktivitásának vizsgálataDEENK Témalista::KémiaDEENK Témalista::Biológiai tudományok