Szűcs, Róbert SándorGerlai-Fejér, Nikolett2025-01-132025-01-132024-10-27https://hdl.handle.net/2437/384825A fenntarthatóság napjaink egyik legaktuálisabb témakörévé vált. A fine dining szintén virágkorát éli. Azonban a két terület kapcsolatáról nem áll rendelkezésünkre információ. Jelen dolgozat célja, hogy ezt a kapcsolatot feltárja és átfogó képet adjon a hazai csúcsgasztronómia fenntarthatósági törekvéseiről. A kutatás során egyértelművé vált, hogy a legtöbb megkérdezett vendéglátóhely a saját lehetősége szerint igyekszik a fenntarthatóságért lépéseket tenni. A legtöbb intézkedés a környezeti fenntarthatóságot érintette. A társadalmi fenntarthatóságért is igyekeznek lépéseket eszközölni, ám ezek nem olyan jelentősek és sokszínűek, mint az előbbi. A fogyasztói kérdőívek megmutatták, hogy a fogyasztók nagy része rendelkezik ismeretekkel a fenntarthatóságról, ám azt leginkább a környezeti aspektusával azonosítják. A döntéshozásuk folyamatában a „zöld” működés nem befolyásoló tényező, mégis elvárhatónak tartják azt.63hufenntarthatóság, gasztronómia, fine diningA fenntarthatóság és a fine dining kapcsolata - magyarországi helyzetképThe relationship between sustainability and fine dining - Hungarian overviewKözgazdaságtudomány::MarketingHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.