Kelemen, FerencGaja, Dorottya2025-06-182025-06-182025-05-06https://hdl.handle.net/2437/393199Dolgozatom célja annak vizsgálata volt, hogy a hagyományosan petrezselyemmel ízesített bajor kolbászban a zöldfűszer helyettesíthető-e közönséges csalánnal (Urtica dioica) anélkül, hogy az jelentősen befolyásolná a termék érzékszervi tulajdonságait. A vizsgálat során friss és szárított csalánnal készült kolbászokat állítottunk elő. Mindkét esetben a kontroll termék a petrezselymes minta volt. A termékeket 20 fő részvételével történő érzékszervi bírálatnak vetettük alá. Az eredmények alapján megállapítható, hogy a csalán megfelelő alternatívát jelenthet a petrezselyem helyettesítésére bajor kolbászban.43hucsalánbajor kolbászpetrezselyemA közönséges csalán (Urtica dioica) húsipari felhasználási lehetőségeinek vizsgálataMezőgazdaságtudomány::Tej, hús és más állati termékekHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.