Máthé, EndreGyugos, Bence2022-11-142022-11-142022https://hdl.handle.net/2437/339772A diplomadolgozatomnak egy új termék fejlesztését választottam, amely egyszerre kínál megoldást a tejiparban keletkező nagy mennyiségű savó hasznosítására, illetve egy egészségesebb édesség előállítására. Ez a termék a tejsavó-gumicukor. A termék előállításához a tejsavót választottam alapanyagul, amelyből zselatin és különböző gyümölcsös ízesítések hozzáadásával gumicukrot készítettem. Elsősorban azért választottam ezt a témát, mivel a családi vállalkozásunk keretein belül sajtkészítéssel foglalkozunk és szerettem volna valami megoldást találni a rendkívül nagy mennyiségben keletkező melléktermék hasznosítására. Emellett a célom egy olyan élelmiszer előállítása, amely az egészséges (vagy legalábbis egészségesebb) életmód fenntartásához járul hozzá. A diplomadolgozat során amellett, hogy bemutatom a fejlesztett terméket a célom a beltartalmi paramétereinek vizsgálata is volt. A szénhidrát-, és a cukortartalmat, a fehérjék mennyiségét és az antioxidáns-kapacitást szerettem volna vizsgálni.43husavógumicukortejSavógumicukorDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány::Tej, hús és más állati termékek