Pfliegler, Valter PéterTóth, Anna Jázmin2025-06-272025-06-272025https://hdl.handle.net/2437/394893A mezőgazdaság megjelenése után terjedni kezdtek a különféle erjesztési technikák, melyek meghódították a világot. Jelen szakdolgozat olyan sörfőzéshez használatos élesztő starterkultúrákkal foglalkozik, melyeket „Kveik” néven ismernek, és javarészt a mai Norvégia területéről származnak. Újonnan szekvenált fajokat helyeztünk el egy genetikai hálózaton már szekvenált fajok közé. Bizonyos Kveik élesztőkből bakteriális DNS-t izoláltunk, ezek alapján a talált baktériumfajok azonosítását elvégeztük. Mindez tovább árnyalta a képet ezen starterkultúrák rendkívüli sokféleségéről.48huélesztőfilogenetikadendrogramHagyományos és kereskedelmi forgalomban kapható „farmhouse” sör starterkultúrák mikrobiális diverzitásaBiológiai tudományok::MikrobiológiaHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.