Sárvári, MihályGarzó, Elek2016-10-282016-10-282016http://hdl.handle.net/2437/231402A mai modern táplálkozásban az alacsony zsírtartalmú, magas rost- és fehérjetartalmú élelmiszereket, elsősorban zöldségféléket részesítik előnyben. Ebből adódóan a konzerv- és hűtőipar legfőbb törekvése a termelés növelése, hogy kielégíthesse a fogyasztók igényeit. A vetőmagborsó termesztése így egyre fontosabb szerephez jut a jövőben. Magyarország ökológiai adottságai kiváló lehetőséget nyújtanak a vetőmagborsó termesztésére, aminek többek között bizonyítéka a hazai előállítás jelentős részének exportra kerülése is. Emellett kijelenthető, hogy napjainkban a jövedelmező kultúrák közé sorolható, ami tovább készteti a magyar termelőket a vetőmagtermesztésre. Dolgozatomban a Kunmag Kft. vetőmagborsó előállításáról tárgyaltam, hogyan illesztették be portfóliójukba, milyen technológiákat alkalmaztak és ezek megvalósítása során milyen sikereket értek el. Az eredményes termesztés érdekében komplex rendszerszemlélet szükséges, ami a cég által képviselt termesztéstechnológiában is megmutatkozott. Megfigyelésem a 2015-ös és 2016-os években termesztett „SEM222-es” és „SEM905-ös” fajtákra terjedt ki.46huNevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 2.5 MagyarországNevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 2.5 MagyarországvetőmagborsótermesztéstechnológiatalajművelésnövényvédelembetakarításöntözésA vetőmagborsó termesztésének elemzése a Kunmag Kft. adatai alapjánDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány