Csákiné Jäger, SzilviaKondás, Anita2011-12-102011-12-102011-122011-12-10http://hdl.handle.net/2437/119802Kísérleteink alatt a Penicillium chrysogenum két törzsét is tanulmányoztuk, méghozzá a vad típusú NRRL-1951, és a túltermelő típusú AS-P-78 fajokat. Mindkét mikroorganizmust használták ipari fermentációra, a termelés során a magasabb penicillin titer elérése érdekében. A mikrobiológiai törzsfejlesztési eljárások fejlődésének köszönhetően hozták létre, az AS-P-78-at. Vizsgáltuk a ß-galaktozidáz extra-, illetve intracelluláris termelődését, indukálhatóságát, karbon katabolit repressziójának lefolyását, valamint enzimaktivitásának változását különböző szénforrásokon való tenyésztése során.59hugomba metabolizmusPenicillium chrysogenumfermentációlaktóz szénforrásbiotechnológiaA Penicillium chrysogenum laktóz metabolizmusaDEENK Témalista::Biológiai tudományokDEENK Témalista::Biológiai tudományok::Biotechnológiano_restriction