Győri, ZoltánKovács Sárkány, Hajnalka2015-04-102015-04-102015http://hdl.handle.net/2437/209001Az értekezés a 2013-as évre vonatkozóan vizsgálja a szerbiai élelmiszer-ágazattal kapcsolatos oktatási rendszert, a lakosság iskolázottságának a struktúráját, az élelmiszerbiztonságot megvalósító szakpolitika intézményrendszerét, valamint a hatályos jogi szabályozást. A primer kutatás keretében végzett vizsgálat során válaszok születettek arra vonatkozóan, hogy a vizsgált cégek a HACCP élelmiszerbiztonsági rendszert milyen mértékben vezették be és, hogy milyen más élelmiszerbiztonsági irányítási rendszert alkalmaznak a működésük során. Fény derült az előzőekkel kapcsolatos felkészültségükre is. Az értekezés a gyakorlatban hasznosítható javaslatokat fogalmaz meg a szerbiai kis- és középvállalatok minőségügyi és élelmiszer-biztonsági felkészültségének az előmozdítása érdekében. Ez kiterjed az ágazat emberi erőforrás fejlesztését célzó oktatási rendszeren belüli változtatásokra, valamint a vonatkozó jogszabályi háttér és intézményi struktúra hiányosságainak az orvoslására is. A dolgozat rámutat az élelmiszerlánc szemlélet-, valamint az állami szerepvállalás jelentőségének a fontosságára.The dissertation examines the education system of the Serbian food industry, the structure of the population’s level of education, the system of institutions responsible for food safety policy, and the legislation in force in effect in 2013. The results of the primary research give answers about the extent to which the examined companies implemented the HACCP food safety system, and point out what other food safety management systems they use in operation. Their preparedness for the aforementioned is also uncovered. The paper makes practical suggestions that aim to advance Serbian small and medium-size companies’ quality control and food safety measures. This extends to changes within the field’s education system for human resources, as well as to fixing deficiencies in the relevant legislature and institutional structures. The dissertation points out the importance of the food-chain approach and the significance of the role played by the government.131huSzerbiaSerbiaélelmiszer-biztonsági irányítási rendszerélelmiszerjogfood safety management systemfood lawSzerbiai élelmiszeripari kis- és középvállalatok minőségügyi és élelmiszer-biztonsági felkészültsége az EU küszöbénThe quality management and food safety preparedness of the small and medium-sized food industry enterprises in Serbia, before the EU accessionNövénytermesztési és kertészeti tudományokAgrártudományok