Fekete, IstvánSzűcs, Erika2024-06-122024-06-122024https://hdl.handle.net/2437/372494A szakdolgozatom célja az volt, hogy rájöhessek arra, hogy a Kárpátalján készített háztáji boroknak megfelelő-e az összes sav, illósav, borkősav tartalma, almasav, fruktóz és glükóz illetve a pH-értéke. Ez számomra azért volt fontos, mivel elengedhetetlenül fontos az, hogy a bor amit fogyasztunk jó minőségű legyen. Szerettem volna tudni, hogy a szülőfalumban készített borok milyen helyet foglalnak el a piacon, mennyire színvonalasak. Másodlagos célom az volt, hogy ezen vizsgálatokkal segítséget tudjak nyújtani a kárpátaljai borászoknak, mivel számukra nincsenek ilyen lehetőség és saját maguk sincsenek tisztában azzal, hogy az általuk készített bor valójában mennyire minőséges. A fentebb említett paramétereknek köszönhetően meg tudtam határozni a borok zamatát, élvezhetőségét és minőségét is.42huborminőségvizsgálatháztáji borKárpátaljai háztáji vörös- és fehér borok minőségvizsgálati eredményeiMezőgazdaságtudományHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.