Kincses, SándornéBalázs, Krisztina2015-04-242015-04-242015http://hdl.handle.net/2437/210333Egyes vérképző rendszeri megbetegedések, egyik végső gyógymódja az őssejt-transzplantáció. A hemopoetikus őssejt-átültetésen átesett betegek étkeztetése egyedi élelmiszerbiztonsági elvárásokat von maga után. A betegek, a transzplantációt követően csökkent immunállapotuknál fogva, az esetleges szövődmények elkerülése érdekében csak steril, illetve csíraszegény élelmiszereket fogyaszthatnak. A már elkészített élelmiszerek a sterilizálás hatására jelentős minőségi és mennyiségi változásokon mennek keresztül. A betegek étkeztetése során, különösen a gyermekem esetében, a fent említett tényezőket mind figyelembe kell venni, a sikeres gyógyulás érdekében. A világban nincs egységes megítélés a vérképző rendszeri betegek étkeztetési szabályairól, ezért a jelen használatos elvek innovatív fejlesztéséhez további klinikai és mikrobiológiai vizsgálatokra lenne szükség.45huNevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 2.5 Magyarországőssejt-transzplantációtranszplantált betegek étkeztetéseélelmiszer sterilizálásHemopoetikus őssejt-transzplantált betegek étkeztetéseDEENK Témalista::Biológiai tudományok