Kincses, SándornéVarga, Nikolett2018-11-192018-11-192018-10-24http://hdl.handle.net/2437/259236A felgyorsult világunkban egyre-nagyobb szükség van szervezetünknek a megfelelő ásványi anyag utánpótlásra és az antioxidánsok bevitelére. Ennek egyik legjobb és legegyszerűbb módja lehet a gyógy- és fűszernövények alkalmazása a minden napjaink során.Dolgozatom témájául egy ilyen növényt választottam, a görögszénamagot. Témaválasztásom során figyelembe vettem, hogy olyan témát válasszak, mely újdonság számos hazai ember számára. Az antioxidánsok mellett kiemelten fontos a megfelelő mikro- és makroelemek bevitele a szervezetünkbe, hiszen a testünkben lejátszódó különböző biokémiai folyamatokhoz nélkülözhetetlenek. Ebből kifolyólag, dolgozatomban kiemelten fontos szerepet kapott a különböző tápelemek mérése, mind a görögszénamagra vonatkozóan mind a belőle nyert teák esetében is. Lényegesnek tartom még, hogy hangsúlyt fektessünk a görögszénamag szárazanyag- és hamutartalmára, melyből következtetni tudunk az ásványi- és szerves-anyag tartalmára is. Dolgozatomban szeretném bebizonyítani, hogy ez a kevésbé ismert növény számos, a szervezetünk számára hasznos beltartalmi paraméterrel rendelkezik mindkét felhasználási formájában.48hugörögszénamagteaszárazanyag-tartalomhamutartalombeltartalmi paraméterekelemtartalomantioxidánsmikroelemmakroelemfűszernövényGörögszénamag és teájának beltartalmi paramétereinek vizsgálataDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány