Lakatos, CsillaGönczi, Martin2023-12-202023-12-202023-11-10https://hdl.handle.net/2437/364121Szakdolgozatom témája a kisüzemi sörfőzés bemutatása. Napjainkban a nagy gyárak mellett egyre több kisüzemi, kézműves vagy házi sörfőzde jelenik meg. Ezekben a kisebb gyárakban kisebb mennyiségben állítanak elő söröket, kiemelten odafi-gyelve a minőségre. Söreik különlegesebbek a nagyüzemi sörökkel összehasonlítva. A kisüzemi sörfőzdék vagy házi sörfőzdék, saját recepteken dolgoznak, különleges sörfőzési technológiákkal kísérleteznek és számos sörfőzési technikát mutatnak be söreikben. Ezek a sörök kis számban, esetenként limitált darabszámban, időszakosan elérhetőek. A kisüzemi sörfőzésnek is ugyan az az alapja, mint a nagyüzemi sörfőzésnek. Szakdolgozatomban kitérek a sörgyártás folyamatára, lépéseinek a bemutatására, sörfajták megismertetésére. Azért esett a választásom erre a témára, mivel korábban már én is foglalkoztam otthoni sör-készítéssel, különböző fajta sörök előállításával és azok tökéletesítésével. Dolgozatomban szeretném azt is bemutatni, mik azok az apró, de fontos lépések és technikai eljárások, amikkel tökéletes minőségű és kinézetű sört tudunk előállítani, hogyan tudjuk ezeket kis mennyiségben otthon kialakított sörfőzdében megvalósítani és mik a sörfőzésnek azok a tit-kai, amivel magas minőségő és az adott fajtára jellemző tulajdonságokat el tudjuk érni.30huSör, Sörfőzés, Kézműves sörKézműves sörfőzés titkaiDEENK Témalista::Biológiai tudományokHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.