Babinszky, LászlóTóth, Milán Attila2016-05-252016-05-252016-04-22http://hdl.handle.net/2437/227987Az állattenyésztés is kénytelen szembesülni a klímaváltozás okozta negatív termelés csökkentő hatásaival, ez alól a víziszárnyas ágazat sem képez kivételt. A világon és hazánkban is az utóbbi tíz évben nőtt a kacsahús iránti igény. Pecsenye kacsát, ha nem tavon, hanem zárt istállós tartásban nevelnek intenzív körülmények között, az állat nem tudja kizárni a külső környezeti tényezőket, így csökkenni fognak a termelési paraméterei. Ha takarmányozással kívánjuk csökkenteni ezt a hatást, a takarmány receptúrát és komponenseket át kell értékelni. Erre tettünk kísérletet a Tranzit-Ker Zrt. hajdúböszörményi telepén 1260 db Cherry Valley hús hibrid típusú pecsenye kacsával és négy féle kísérleti takarmánnyal. Megállapításunk szerint a hőstressznek a termelési paraméterekre gyakorolt negatív hatását vitaminnal, ásványi anyagokkal és betainnal jelentősen csökkenthetjük. A kísérlet eredményeit, következtetéseit a dolgozatomban olvashatják.51huNevezd meg! - Ne add el! 2.5 MagyarországhőstresszkacsabetaintakarmányklímaváltozásHőstressz hatása a pecsenye kacsák termelésére és ezen hatás csökkentése takarmányozássalThe effect of heat stress on duck production and it's reduction through feedingDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány