Bakos, RóbertnéSerbán, Enikő2022-11-022022-11-022022-10-24https://hdl.handle.net/2437/338666Szakdolgozatom fő témája a speciális diétás ételek a magyarországi vidéki vendéglátásban. A dolgozat célja, hogy felmérjem a keresletet és a kínálatot a valamilyen alapanyagtól vagy összetevőtől mentes éttermi ételek terén. Az éttermek részéről vizsgáltam a kínálatot, az étlapjukon szereplő „mentes” ételeket, illetve azt, hogy mennyire gyakoriak az ehhez kapcsolódó vendégkérések, vendégigények. A fogyasztók részéről pedig a választékra voltam kíváncsi, illetve arra, hogy a fogyasztók önszántukból, esetlegesen trendek hatására, vagy egészségügyi okok miatt váltottak életmódot. Célom eléréséhez kvalitatív és kvantitatív kutatási módszert is alkalmaztam a szakirodalmi áttekintések mellett. A kérdőíveimet speciális étrendet folytató szegmensnek céloztam országszerte. Az interjúkat éttermi vezetőkkel, illetve alkalmazottakkal bonyolítottam le. Kutatásom során arra a megállapításra jutottam, hogy kereslet van, az ilyen speciális jellegű ételekre, de szűkös a kínálat és leginkább egészségügyi okok állnak a diéták hátterében.50huvendéglátásgluténmentestrendekDiétás étrend a vidéki vendéglátásban MagyarországonSpecial dietary requirements in Hungarian cateringDEENK Témalista::Közgazdaságtudomány