Komlósi, IstvánRózsáné Várszegi, ZsófiaHubai, Krisztina Boglárka2024-06-122024-06-122024-05-03https://hdl.handle.net/2437/372535A dolgozatomban kísérleti takarmánnyal etetett magyar szürkemarha és a magyar tarka szarvasmarha fajták keresztezett F1-es nemzedékének húsvizsgálatát végeztük el. Dolgozatom céljául tűztem ki, hogy megvizsgáljam milyen hatással van az extrudált takarmány egy keresztezett magyartarka és magyar szürkemarha F1-es nemzedék húsminőségére. A kapott eredmények elemzéséhez varianciaanalízist alkalmaztam. Vizsgálataim során megállapítottam, hogy az extrudált takarmány hatására (azonos tartási körülmények között) egyes beltartalmi értékek javulást mutattak a kontrol állományhoz képest, akikkel ugyanazon takarmánykeveréket dara formában etettük. Az eredmények értékelése során megállapítottam, hogy szignifikánsan a legnagyobb különbségek a kísérleti- és kontrol csoportok összehasonlítása során a beltartalmi értékekben keletkeztek. Összességében a kísérletet sikeresnek értékelem, de a pontos következtetések levonása érdekében szükségesnek tartom, hogy a jövőben további különböző összetételű extrudált takarmányt is kipróbáljunk a lehető legkedvezőbb beltartalom elérése érdekében.43humagyar tarkamagyar szürkemarhaDemeterhúsminőségDemeter gazdaságban előállított magyar szürkemarha x magyar tarka keresztezett F1-es nemzedék húsminőségének vizsgálataMezőgazdaságtudomány::Tej, hús és más állati termékekHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.