Szalayné Kónya, ZsuzsannaKocza, Dominika2021-06-242021-06-242021-04-30http://hdl.handle.net/2437/312745Szakdolgozatom témája a mesterséges édesítőszerek, azon belül is az aszpartám, a szacharin, az aceszulfám-kálium, valamint a szukralóz fogyasztásának hatása a szervezetre. A szakdolgozat kísérletek eredményei alapján vizsgálja, hogy a cukor helyettesítésére előállított mesterséges édesítőszerek hogyan hatnak a bél mikrobiom összetételére, valamint a testtömeg változásra. Embereken kevés vizsgálatot végeztek, ezért az állatmodellek felhasználásával végzett kutatások elősegíthetik a mesterséges édesítőszerek hatásmechanizmusának megértését rövid, illetve hosszú távon. Annak vizsgálatára, hogy az elfogyasztott ételek, italok milyen hatást képesek kiváltani, okozni az emberi szervezetben, a legalkalmasabb az emberi bél mikrobiótájának változásait megfigyelni, hiszen összetételére legnagyobb hatással a táplálkozásunk van, a mikrobiom pedig számos, a szervezetünket érintő folyamatokat befolyásolja, például összetételének megváltozását számos betegséggel hozták összefüggésbe. Több eredmény azt mutatta ki, hogy a bél mikrobióta összetételében lévő jótékony hatású baktériumtörzsekre kedvezőtlen hatással voltak a vizsgált édesítőszerek. Ebből következtethető, hogy az emberi szervezet normális működését ez által befolyásolhatják. Ezen édesítőszerek azáltal, hogy édes ízt adnak, de energiát nem, a testtömeg növekedését is fokozhatják, ugyanis az édes íz hatására szervezetünk nagy energiaértékű táplálék fogadására készül fel, azonban ez az energiabevitel elmarad az édesítőszereknél, így fokozódhat az éhség érzete.55huMesterséges édesítőszerekAszpartámSzukralózSzacharinAceszulfám-KMesterséges édesítőszerek fogyasztásának hatásaDEENK Témalista::Biológiai tudományok