Nguyen, Duc QuangCsíkos, Ágnes2024-02-052024-02-052024-02-03https://hdl.handle.net/2437/366056Az első űrélelmiszer, amit 1966-ban John Glenn elfogyasztott az egy egyszerű almapaszta volt, ami a magas energiatartalma, könnyű elfogyaszthatósága és egyszerűsége miatt volt nagyszerű. Az űrutazás fejlődésével a táplálkozástudomány is megmutatta sokszínűségét. Az űrélelmiszereknek biztosítania kell az űrhajósok számára a megfelelő tápanyagokat, ugyanúgy, mint a földön, de ezen kívül az űr adta nehézségekkel is szembe kell szállniuk. Az űrélelmiszereknek ellensúlyozniuk kell a sugárzást, az mikrogravitációt, és azt a pszichés terhelést, amit az űrutazás magánya, elszigeteltsége jelent. Meg kell felelnie az űrutazás adta fizikai nehézségeknek (rezgés, gyorsulás, hőmérséklet), a megváltozott környezetnek mikrobiológiai szempontból és meg kell felelnie az űrhajósok igényeinek is. Az űrtáplálkozás célja a jövőben olyan BLSS rendszerek biztosítása, melyek az akár évekig tartó űrutazások alatt, vagy bolygók kolonizációja során biztosítani tudja a személyzet részére a megfelelő élelmiszereket. Az első űrélelmiszer egy magyar innovátor, Jókay-Ihász Lakos nevéhez fűződik. A közeljövőben, a méltán híres magyar paprika képviselheti hazánkat a világűrben, remélhetőleg ez csak a kezdet és a magyar ízek meghódítják a világűrt.42huűrtáplálkozásűrélelmiszerBLSSHunor programUniSpaceűrpaprikaAZ ŰRÉLELMISZEREK FEJLŐDÉSEAZ ŰRTÁPLÁLKOZÁS MÚLTJA, JELENE ÉS JÖVŐJEOrvostudományMezőgazdaságtudományHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.