Soltész, Angéla2024-07-302024-07-302024-02-19Gazdálkodástudományi Közlemények, Évf. 2 szám 1 (2010) , 107-1162061-2443https://hdl.handle.net/2437/377704There is a world wide tendency in pig breeding that increasing productivity of the sows resulted in a shorter longevity thus the culling rate increased above the acceptable level. The author analyzed the productive and survival performances of sows kept at two nucleus pig herds of Hajdú-Bihar county using the same genotype and feeding technology. Based on performance records of 9288 sows the lifetime performances were compared between the herds. The production at the two herds substantially differed which was caused by the herds’ characteristics. The differences are probably caused by factors such as time of establishments (condition), commitment of the workers and the herd managers’ qualities. Evaluating these factors in detail may help the pig farmers obtaining higher income thus establishing the possibility of efficient production.A világszerte általánossá váló, egyre intenzívebb tenyészállattartás oda vezetett, hogy egy koca hasznos életteljesítménye lerövidült, ebből adódóan a selejtezési arány az elfogadható érték felé emelkedett. Dolgozatomban két Hajdú-Bihar megyei tenyészsüldő előállító telepen vizsgáltam, hogy az azonos genetikai állománnyal rendelkező és azonos takarmányozási technológiát alkalmazó tenyésztelepek kocáinak teljesítménymutatói, valamint túlélései között találok-e statisztikailag kimutatható különbséget. Elemzésemben 9288 koca életteljesítmény adatait feldolgozva, arra kerestem a választ, hogy az azonos genetikájú és takarmányozású kocák várható életteljesítménye eltér-e a két vizsgált telep között. Vizsgálataim alapján megállapítható volt, hogy a különböző telepeken tartott állományok termelésében jelentős különbségek vannak, amit az egyes telepi sajátosságok okoznak. Ebből arra lehet következtetni, hogy a telepeken az eltérések oka nem a takarmányozásban és a genetikában kereshető, hanem egyéb tényezőket kell összehasonlítani a különbségek elemzésére. Ezek a befolyásoló okok lehetnek pl. a telepek építési ideje, állapota (felújítások száma), gondozói kvalitások, telepvezetők szakértelme stb. Ezeknek a jellemzőknek az alapos ismerete hozzájárulhat ahhoz, hogy a sertéstartók a termelés során minél nagyobb jövedelmet érhessenek el, ezzel megteremtve a hosszútávú gazdálkodás feltételeit.application/pdfsowlifetime performancecullingtenyészkocaéletteljesítményselejtezésTenyészállat előállító sertéstelepek összehasonlító vizsgálata túlélés-elemzésselfolyóiratcikkOpen AccessGazdálkodástudományi Közlemények122676-864X