Sipos, PéterSzakszon, András2010-11-032010-11-0320102010-11-03http://hdl.handle.net/2437/99998Szakdolgozatom megírása során az alma kémiai összetételének változását vizsgáltam eltérő betakarítási időpontokban. A népszerű almafajták közül öt fajta kémiai összetevőinek változását figyeltem meg, ezek az Idared, Jonagold, Mutsu, Gloster és a Golden. A kémiai összetevők közül a cukor, összes-sav, C-vitamin és az összes fenolos antioxidáns tartalmat figyeltem meg. A mintavételek között minden esetben egy hét telt el, és közvetlenül a mintavételeket követően került sor a laboratóriumi vizsgálatokra. A vizsgálatokat 2009. évben, szeptember 25.-én , október 2.-án és október 9.-én végeztem el. Vizsgálataim során megállapítottam, hogy minden almafajtánál október elején tapasztalható a legérettebb állapot. A vizsgált összetevők közül egyedül a cukortartalom alakulásában egyeznek meg a megfigyelt almafajták. Az összetevők változását nagymértékben befolyásolta az időjárás, mivel a szüretelés első felében sok volt a napsütéses órák száma, viszont a szüretelés második felére túlnyomóan esős volt az időjárás. Azért választottam ezt a témát, mert az almát termelik a gyümölcsök közül a legnagyobb mennyiségben Magyarországon, valamint családom is évek óta foglalkozik a termesztésével.37hualmacukortartalomösszes-savtartalomösszes-fenolos antioxidánsC-vitaminAz alma kémiai összetételének változása eltérő betakarítási időpontokbanDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány