Harcsa, Imre Milán2024-07-302024-07-302023-08-24Régiókutatás Szemle, Évf. 3 szám 1 (2018) , 29-40https://hdl.handle.net/2437/378469The study is show the way how the pálinka became a national treasure. Going out to the traditions of distillation, showing the over-centuries-old, not always glorious past of the drink. As a result after the regime change the culture of pálinka consumption is changed as well. While previously only regarded as peasants' morning drink, today's premium product has been upgraded thanks to the Pálinka Act and many other factors. From 2014 onwards, every year, under the Excellence Program, the most excellent spirits are valued as "Country Tasting". Regarding the beginning of distillation, the opinions differ significantly, however, regarding the preparation of concentrated beverages, we can speak about a thousand years of tradition. It is interesting to follow that - while the alcoholists were condemned in the 19th century, and the pálinka was called "just for the naked public good" drink - how it gained recognition and increased to “Hungaricum” rank.A tanulmány a pálinka nemzeti kinccsé válásának az útját kívánja bemutatni. Kitér a lepárlás hagyományaira, bemutatva a több évszázadra visszatekintő, nem mindig dicső múltját az italnak. A rendszerváltást követő fejlődés eredményeként, illetve azzal párhuzamosan alakult ki a pálinkafogyasztás mai kultúrája. Míg korábban csupán a parasztok reggeli italaként tekintettek rá, napjainkban, a pálinkatörvénynek, illetve számos egyéb tényezőnek köszönhetően prémium termék színvonalra emelkedett. 2014-től kezdődően minden évben kiválósági program keretében „Országkóstolón” értékelik a legkiválóbb párlatokat. A lepárlás kezdeteit illetően a vélemények jelentősen megoszlanak, azonban a tömény italok készítésének kapcsán megközelítőleg ezer éves tradícióról beszélhetünk. Érdekes végig kísérni, hogy – míg a 19. században elítélték az alkoholfogyasztókat, a pálinkát pedig „csak az aljas köznép előtt kedves” italnak titulálták – hogyan tett szert elismerésre és emelkedett hungarikum rangra.application/pdfhungarikumpálinkapálinkakóstolástörténeti áttekintéshungaricumpalinkapalinka tastinghistorical overview„Csak az aljas köznép előtt kedves” italtól a Hungarikumig, avagy a pálinka becsületefolyóiratcikkOpen Accesshttps://doi.org/10.30716/RSZ/2018/1/4Régiókutatás Szemle13RSZ2559-9941